КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 6 март 2018 г.

Сурови шницели от кълнове на спелта, орехи и червено цвекло / Raw spinach sprouts of spelled , walnuts and red beets /







   В суровоядната кухня можем да приготвяме хлебчета и кюфтета от кълнове.Те наподобяват тези, които се приготвят в традиционното смесено хранене, но са много по - полезни и лесно усвоими.Използвах спелта за приготвяне на кълнове въпреки,че не винаги спелтата, която купувам става за тази цел.Зърната трябва да са чисти и пресни.
    Тези шницели са комбинация от кълнове и червено цвекло с орехи.Идеално предложение за всички постещи, дори и за тези, които употребяват традиционно готвени храни.
Няколко думи за спелтата : това е вид дребна пшеница , прародител на хлебната пшеница.Спелтата съдържа качествен белтък , който превъзхожда белтъка от птичи яйца в количество 27 - 37 %.Богата е на незаменими аминокиселини, витамини, макро и микроелементи, както и много фибри.Спелтата съдържа вит. А, Е, РР, В1, В2, В6, В9, калций, натрий, желязо, мед, селен, фосфор.
   ПОЛЕЗНИ  КАЧЕСТВА :
- регулира нивото на кръвната захар
- стимулира и подобрява храносмилането поради съдържанието на фибри
- укрепва имунитета
- снижава риска от развитие на инфекции, онкологични заболявания , анемии
- превенция срещу остеопороза
- съдържа много малко глутен и не предизвиква алергии
- спомага за добрата работа на ендокринната и репродуктивната системи
- регулира работата на сърдечно - съдовата система

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ :
Единствено противопоказание за употреба на спелта е индивидуалната непоносимост към този вид зърно.
   Зърното от спелта може да се използва както за приготвяне на кълнове така и за варене подобно на пшеницата.От това зърно се произвежда и брашно.В различните кухни спелтата може да послужи за приготвяне на ризото, гарнитури и салати.От брашното се приготвят хлябове, каши, кремове и сосове.


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

250 гр. сухи зърна от спелта
1/2 ч.ч. орехи
парче червено цвекло
1 щипка хималайска сол
подправки - чубрица, риган, кимион, червен пипер, пушен червен пипер - по 1 щипка
50 мл. вода / ако е необходимо

ЗА  УКРАСА :
прясна зеленина по избор - копър, магданоз, зелен лук, спанак, рукула
маслини
кръгчета краставица

      Измийте зарната от спелта и ги залейте с вода за 12 часа.Водата трябва да покрива зърната.Отлейте след това водата и оставете на стайна температура 1 - 2 дни докато се появят малки кълнове.Ако има нужда и зърната не са достатъчно влажни промийте сутрин и вечер през цедка.
   Смелете кълновете 2 пъти в машинка за мелене на месо.Към получената маса добавете орехите / също смлени /, настърганото на средно ренде червено цвекло, солта и подправките.Хубаво разбъркайте сместа и ако не е достатъчно влажна за да оформите шницили добавете и малко вода.Отново хубаво разбъркайте.Оформете с намокрени във вода ръце големи кюфтета или шницели.Сервирайте веднага след приготвянето със салата според сезона.
                Приятен  апетит  !

















Няма коментари:

Публикуване на коментар