Есента е подходящо време за приготвяне на много ястия със зеленчуци - пиперки, тиквички, патладжани, моркови, тиква и др.Пресни зеленчуци има и през зимата, но сега са най - евтини и най - вкусни.Изпекох зеленчуците на грил - тиган и в чушкопек и поднесох с таханов зелен сос с чесън.Лесно и много вкусно .
НЕОБХОДИМИ ЗЕЛЕНЧУЦИ :
тиквички
патладжани
моркови
червени пиперки
ТАХАНОВ СОС :
тахан - сусамов или по избор
листа от черен оман
листа от глухарче
листа от босилек
сок от 2 лимона
чесън - 4 - 6 склидки
щипка хималайска сос
Измийте и нарежете всички зеленчуци / без пиперките / на кръгчета.Патладжаните посолете и оставете в наклонена тава за да се отцеди горчивия сок.Измийте хубаво с вода след 30 минути.Изпечете пиперките, обелете ги след като се задушат и ги нарежете на 4 парчета по дължина.Загрейте грил - тиган и го намажете с мазнина.Изпечете последователно от двете страни морковите, тиквичките и патладжаните.
За тахановия сос смелете в пасатор зеленината - 2 - 3 листа черен оман, 10 - 12 листа от глухарче ,2 шепи босилек с лимоновия сок.Добавете тахана и чесъна и хубаво разбъркайте.
Поднесете зеленчуците с тахановия сос.Приятен апетит !
Ели, непрекъснато ме изкушаваш с твоите рецепти и това предложение не ме оставя безразлична:). Чудесни зеленчуци. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванепечените зеленчуци поднесени със сос са много апетитни и здравословни.Лесно се приготвят.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Със всичко съм съгласна, Ели, но в момента тук в София зеленчуците са на безумни цени, направо е безобразие това...
ОтговорИзтриванеЧудни са твоите обаче!
Веси,
Изтриванеу дома много обичат всички зеленчуците и плодовете.Дори и мъжете, за моя радост.Есента ни предлага голямо разнообразие от пресни зеленчуци, които можем да приготвим по различен начин.Да, доста високички са цените за сезона.Но май натам вървят нещата - покачване на цените на всички хранителни продукти.
Поздрави и прегръдки !