КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 16 юли 2017 г.

Печени гъби със соев сос / Roasted mushrooms with soy sauce /




       Обичам да използвам соев сос за мариноване на зеленчуци преди тяхното печене.Обикновено пека гъбите само с парче масло и сол.В този случай изпекох гъби кралска печурка на фурна само със соев сос и краве масло.Получават се добре запечени  гъби със  сос в шапките, който е много ароматен и вкусен.
    Правя обикновено тези гъби като добавка към различни гарнитури и салати.Приготвят се много лесно, изпичат се сравнително бързо , удобно е когато посрещаме много гости да ги приготвим и запечем във фурната заедно с някакво друго ястие.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
500 - 600 гр. гъби кралска печурка
соев сос
краве масло

    Най - напред премахваме  пънчетата  на всяка от гъбите. Много внимателно  със суха кърпа почистваме всяка шапка на кралските печурки.Подреждаме шапките в  тавичка с незалепващо покритие. Във всяка гъба поставяме парченце краве масло и 2 - 5 капки соев сос.Не използвайте сол допълнително за осоляване.Соевият сос е достатъчно солен.
    Печем гъбите при температура 180 - 200 градуса около 30  минути.Във всяка гъба се образува сос, който трябва добре да я овкуси.Гъбите са готови когато се запекат и омекнат.Не изчаквайте сосът да се редуцира напълно, гъбите при продължително печене стават сухи.
      Сервирайте тези гъби към различни по вид гарнитури.Да ви е сладко !









4 коментара:

  1. Ели, обичам гъби и ще се възползвам от идеята ти.Често приготвям месо със соев сос,но за зеленчуци не съм се сещала.
    Поздрави и хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Лени, последния път си правихме скара в гората и ме гостиха с такива гъби със соев сос. Наистина много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна идея, точно по мой вкус! Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Мили дами,
    соевият сос придава чудесен вкус на зеленчуците.С него може да се маринова различен вид месо, тофу, сирене или кашкавал.Чудесни стават почти всички зеленчуци и гъби мариновани с този сос.Леко е солен затова винаги не ползвам никаква сол при неговата употреба.
    Поздрави, лека седмица и весело лято !

    ОтговорИзтриване