КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 7 юни 2016 г.

Растителни източници на витамини / Plant sources of vitamins /

   Добре балансираният хранителен режим трябва да осигурява на тялото всички витамини.Фабрично произведените витамини  и витаминно - минералните добавки , дори да отговарят 100 % на най - авторитетните препоръки не могат да осигурят всички хранителни вещества, които тялото получава от добре балансиланата натурална храна.
  - приемането на прекалено големи количества витамини причинява ацидоза
  - вит.С е киселинен, отмива калция и намалява полезния холистерол
  - не приемайте мегадози от нищо, особено от мастно - разтворими витамини
  - изкуствените витамини се акумулират в тъканите и причиняват запушвания и токсичност
Ето ориентировъчна таблица за съдържанието на витамини в растителни източници :
ВИТАМИН   А
Други  имена : бета - каротин, ретинол
Действие : подсилва имунната система, изгражда устойчивост срещу инфекции, поддържа тъканите в добро здраве.Вит.А и вит.В12 действат заедно и поддържат лигавиците на стомашно - чревния тракт здрави.
Най - добри източници : домати, моркови, къдраво зеле, листа от ряпа, спанак, броколи, тиква, ямс, цикория, диня, аспержи, ябълки, кайсии, сини сливи, папая, авокадо, червен пипер, лимонена трева ,пъпеши, листа глухарче, морски водорасли, мокреш, тиквички, синап, люцерна, пореч / краставична трева /, репей, люти чушки, овесени стръкове, лопен, коприва, хмел, хвощ, резене, очанка, врабчови чревца, кафяви морски водорасли, листа малина, червена детелина, живовляк, магданоз, мента, лапад, листа от теменуга, мечо грозде, спирулина, сладки картофи, чесън.
ВИТАМИН  В1
Други имена : тиамин, тиамин хлорид
Действие : поддържа доброто състояние на нервната и храносмилателната система, спомага за производството на солна киселина, необходима за правилното храносмилане.
Най - добри източници : грах, леща, семена, ядки, бобови храни, червено цвекло, картофи, портокали, зеленолистни зеленчуци, бамя, слънчогледово семе, бразилски орех, оризови трици и кафяв ориз, аспержи, бирена мая, морски водорасли, броколи, брюкселско зеле, стафиди, сини сливи, мокреш.Билки - люцерна, келп, люти чушки, лайка, врабчови чревца, очанка, резене, сминдух, хмел, коприва, овесени стръкове, магданоз, мента, листа малина, червена детелина, шипка, градински чай, бял равнец, лапад..
ВИТАМИН  В 2 
Други имена : рибофлавин, вит.G
Действие : подсилва имунната система, незаменим за растежа, очите, кожата, ноктите, косата, спомага за метаболизма на протеините и въглехидратите.
Най - добри източници : зелени зеленчуци, оризови трици, авокадо, зърнени храни, пшеничен зародиш, бадеми , слънчогледово семе, брюкселско зеле, сини сливи, листа от червено цвекло и ряпа, ябълки, банани, моркови, грейпфрут, келп, кокосов орех, френско грозде, листа глухарче, морски водорасли, меласа, поточарка, люцерна, корен репей, жен - шен, хмел, хвощ, коча билка, магданоз, мента, листа малина, червена детелина, шипка, градински чай, лапад, люти чушки.
ВИТАМИН  В 3
Други имена : ниацин, никотинова киселина
Действие : подпомага правилното кръвообращение, нервната система и стомашно - чревният тракт.
Най - добри източници : пшеничен зародиш, ядки, кафяв ориз, слънчогледово семе, картофи, зелени зеленчуци, бадеми, ревен, пълнозърнест ечемик, оризови трици, домати, люцерна, корен репей, люти чушки, коча билка, врабчови чревца, лайка, лопен, сладък корен, хмел, червен бряст, листа малина, мента, лапад, шипка, семена резене.
ВИТАМИН  В 5 
Други имена : пантотенова киселина, калциум пантотенат
Действие : регулира метаболизма на мазнините и въглехидратите, стимулира надбъбречните жлези, увеличава производството на кортизон, добро антистресово средство.
Най - добри източници : грах, пчелно млечице, зелени зеленчуци, авокадо, банани, броколи, зелено зеле, портокали, бобови храни, меласа, ръжено и пшенично брашно с триците, бирена мая.
ВИТАМИН  В6
Други  имена : пиридоксин, пиридоксин НСL, ниацинамид, пиридоксал фосфат
Действие : подпомага метаболизма на мазнините и въглехидратите, правилно действие на ДНК  и РНК , нервна система, главен мозък.Играе важна роля за метаболизма на ненаситените мастни киселини до вит.F.Спомага за образуване на червени кръвни телца, поддържа нормално ниво на хемоглобина, важен за клетъчното дишане.
Най - добри източници : зеленолистни зеленчуци, банани, авокадо, пшеничен зародиш, орехи, меласа, пъпеш, зеле, зелени пиперки, моркови, кафяв ориз, мед, сини сливи, лешници, картофи, слънчогледово семе, царевица, морски водорасли, картофи, люцерна, коча билка , овесени стръкове.
ВИТАМИН  В 9
Други имена : фолиева киселина, фолацин
Действие : образува червени кръвни телца, производство на ДНК и РНК, подпомага метаболизма на аминокиселините.
Най - добри източници : зеленолистни зеленчуци, броколи, аспержи, боб - лима, картофи, ядки, червено цвекло, кълнове, авокадо, спанак, зеле, маруля, банани, гъби, брюкселско зеле, фурми, пъпеш.
ВИТАМИН  В12
Други имена : кобаламин, цианкобаламин
Действие : незаменим за растежа, производството и регенерацията на червените кръвни телца.
Най - добри източници : слънчогледово семе, листа от зарастличе / черен оман /, келп, банани, грозде, соя и соеви продукти, нори, бирена мая, морски водорасли, люцерна, хмел.
Витамин В 12 се открива също в някои черупчести морски мекотели и риби.
ВИТАМИН  В 13
Други имена : оротинова киселина
Най - добри източници : калций, оротинова киселина.
ВИТАМИН  В 15
Други имена : пангамова киселина
Действие : увеличава поносимостта към хипоксия / недостиг на кислород до тъканите и клетките /.
Най - добри източници : семена, ядки, кафяв ориз.
ВИТАМИН В 17
Други имена : летрил, амигдалин
Действие : профилактично, противораково
Най - добри източници : малини, червени боровинки, кайсии и кайсиеви ядки, къпини, боб - мунг, боб - лима, нахут, ленено семе, ядки от костилките на праскова и синя слива.
ВИТАМИН  С 
Други имена : аскорбинова киселина, L - дехидроаскорбинова киселина
Действие : активира растежа и възстановяването в тъканите, подсилва имунната система, антиоксидант, от съществено значение за всички органи и жлези, подпомага лечението на всички здравословни проблеми.Може да намали нивото на полезния холистерол и триглицеридите.Съдейства за синтеза на колаген, за здрава кожа и лигавици.
Най - добри източници : всички плодове и зеленчуци,  особено ягоди, къпини, цитрусови плодове, домати, чушки, ябълки, гуава, манго, череши, картофи, зеле, къдраво зеле, папая, спанак, броколи, листа от ряпа, зелени чушки, авокадо, банани, зелено зеле, касис, магданоз, шипки, люцерна, корен репей, люти чушки, врабчови чревца, очанка, семе резене, сминдух, хмел, овесени стръкове, лопен, коприва, борови иглички, живовляк, листа малина, листа теменужка, бял равнец, лапад, шипка, маракуя, червена детелина, мента, магданоз, келп.
ВИТАМИН  Д
Други имена : ергостерол, виостерол, калциферол
Действие : участва в абсорбирането на калция, регулира и увеличава резистентността срещу инфекции, незаменим за образуването на зъбите и костите.
Най - добри източници : покълнали семена, люцерна, гъби, слънчогледово семе, слънчева светлина, пшеничен зародиш, листа глухарче, овес, сладък картоф, люцерна, хвощ, коприва, магданоз.
ВИТАМИН  Е 
Други имена : токоферол, токотриенол
Действие : окислява тъканите, намалява нуждата от кислород, от съществено значение е за репродуктивните органи и сърцето, предпазва клетъчните мембрани.
Най - добри източници : непреработени и нерафинирани растителни масла, сурови и покълнали семена, ядки, зеленолистни зеленчуци, кафяв ориз, пшеничен зародиш, грах, маруля, спанак, броколи, аспержи, авокадо, царевица, келп, овес, соя, сладък картоф, мокреш, люцерна, глухарче, пищялка, ленено семе, коприва, овесени стръкове, шипка, листа малина.
ВИТАМИН  F
Други имена : няма
Действие : намалява кръвния холистерол, спомага за намаляване риска от сърдечни болести, подпомага дейността на надбъбречните жлези.
Най - добри източници : непреработени и нерафинирани растителни масла, ленено семе, шафраново и слънчогледово олио, ядки, зехтин, пшеничен зародиш.
ВИТАМИН   Н
Други имена : биотин
Действие : участва в метаболизма на мазнините, въглехидратите, протеините и аминокиселините.Антисептик.
Най - добри източници : бадеми, овесени трици, орехи, домати, зелен грах, банани, някои видове гъби, бирена мая, соя.
ВИТАМИН   К
Други имена : фитонадион, метадиол, менадион
Действие : участва в механизма на съсирване на кръвта, подпомага черния дроб, метаболизира калция.
Най - добри източници : спанак, зеле, аспержи, броколи, карфиол, домати, моркови, келп, люцерна, листа от ряпа, зелени зеленчуци, хлорофил, брюкселско зеле, соя, ръж, шафран, коприва, овесени стръкове, овчарска торбичка.
ВИТАМИН  Р
Други имена : биофлавоноид
Действие : поддържа стените на кръвоносните съдове и капилярите, укрепва съединителната тъкан, подсилва стените на капилярите, противосъсирващ за капилярите, запазва вит.С
Най - добри източници : кайсии, череши, червен пипер, грейпфрут, лимони, цитрусови плодове, зелени пиперки, грозде, ягоди, касис, сини сливи.
ВИТАМИН  Т
Действие : поддържа доброто състояние на тромбоцитите
Най - добри източници : сусамово семе и сусамов тахан
ВИТАМИН  U
Действие : подпомага лечението при пептидни язви, язва на дванадесетопръстника
Най - добри източници : суров зелев сок и прясно зеле.
ХОЛИН
Други имена : ацетилхолин
Действие : подпомага храносмилането и абсорбирането.
Най - добри източници : пшеница, зеленолистни зеленчуци, зеле, карфиол, нахут, леща, фъстъци, бобови храни.
ИНОЗИТОЛ
Други имена : хексахидроксициклохексан
Действие : спомага за растежа на косата, укрепва сърцето
Най - добри източници : повечето плодове и зеленолистни зеленчуци, бирена мая, меласа, стафиди, бобови растения.
ВИТАМИН Вх
Други имена : парааминобензоена киселина, ПАБК
Действие : подпомага растежа, полезна за кожата и косата
Най - добри източници : меласа, трици, кафяв ориз, слънчогледово семе, пшеничен зародиш.

Използвана литература :
 "Лечение с храни и хранителни добавки " - енциклопедия, Филис Балч, Д - р Джеймс Балч
 " Чудото на детоксикацията " - Д - р Робърт Морс







4 коментара:

  1. Много изчерпателна и полезна статия, Ели! Благодаря ти, че публикува този пост! Сърдечени поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      много хора се интересуват как и от какъв източник да си набавят витамини и минерали.Това е само ориентировъчна информация, който се интересува може и по - подробна информация да намери.Не е необходимо толкова разнообразна храна да се употребява.Хората преди години са оцелявали и в глад, и в студ , и във войни.Главното е според мен храната да е проста и натурална, с възможна минимална топлинна обработка.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Страхотна публикация, надали има по-изчерпателна в нета, мерси, Ели!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    много хора се интересуват как да си набавят витамини и минерали от растителни източници.Тази публикация е един ориентир в най - общи линии.Дано е в полза на тези, които се интересуват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване