КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Качамак с домати и кисели краставички / Polenta with tomato and pickles /




   Царевичното брашно е широко използвано в нашия дом.То е основна храна на много дълголетни народи по целия свят.Тази рецепта за качамак разнообразих с кисели краставички и последните набрани от нашата градина пресни домати. Добавих и малко лук - резанец, имам засят в саксия и при нужда за подправяне на ястия го режа с ножичка.Продава се в саксии в големите търговски вериги.Тази година засях и чесън, който се реже с ножичка, но в градината.Семена и за двата вида лук и чесън има в търговската мрежа.
 НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА  КАЧАМАКА  : 
1 каф. чашка царевично брашно / за една порция / ;
3 каф. чашки вода / за една порция / ;
щипка сол ;
Царевичното брашно се пресява и поставя в студената вода.Загрява се постепенно като се разбърква непрекъснато , докато започне да завира.Огънят се намалява и качамакът ври на бавен огън докато добре се сгъсти.
Горещ се насипва в порционни чинии и се украсява с нарязани на ситно кисели краставички, лук - резанец и кръгчета домати.Отгоре се подправя със струйка зехтин .
         Да ви е сладко ! 
















3 коментара:

  1. И аз комбинирам с какво ли не, но с пресни зеленчуци не съм се сещала. Най обичам със сирене или кашкавал. :) Често си приготвям, но ползвам царевичен грис за по-лесно и бързо.
    Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето това вече ми се вижда странно:)
    Като знам у дома качамака как се яде - с пръжки и много сирене, този си е повече от постен:) Но пък не съм опитала, може и да ми се услади:)
    Поздрави, Елена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      качамакът може да бъде гарниран с каквото пожелаем.Е, свикнали сме по традиционния начин, но малко разнообразие не е излишно.Но нали всички ястия са измислени от хора.Така,че пробвай !
      Поздрави !

      Изтриване