КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Салата от картофи, коприва, глухарче и магарешки бодил / Potato salad, nettle, dandelion and thistle /





   Все още по поляните има прясна коприва и глухарче.Тук - там скромно е навел цветни главички и магарешкият бодил.Използвах тези растения и ги добавих в картофената салата.Получих вкусна и интересна салата, чудесна за този сезон.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  САЛАТАТА : 
1/2 кг. варени картофи, пасирани ;
1 - 2 шепи нарязана много ситно прясна коприва / само връхчета / ;
1 шепа млади листа от глухарче, нарязани ;
5 - 10 цветни кошнички магарешки бодил ;
кромид лук / див лук или чесън / - по желание ;
хималайска сол - на вкус ;
зехтин ;
ябълков оцет или лимонов сок ;
Сварете картофите необелени, ако те са с тънка люспа ги пасирайте топли и необелени.Добавете всички останали продукти и разбъркайте салатата, докато добре се овкуси.
    Да ви е сладко !














4 коментара:

  1. Цветна и прекрасна салата! Сърдечени поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    традиционните салати могат да се дообогатяват с различни треви и билки.Така те стават хем по - полезни, хем по - вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Моите листа от глухарче, които си набрах от двора на село горчат. Какво да ги направя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен,
      листата от глухарче берете винаги от влажни места и трябва да се берат по - млади.Така те много леко нагарчат.Но ако все пак желаете да използвате по - старите и тъмнозелени листа ги накиснете за кратко в солена вода с капки оцет.
      Поздрави !

      Изтриване