КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 8 юни 2015 г.

Постна яхния с млади листа и шушулки от бакла, пресни картофи, лобода и зелени джанки / Vegetarian stew with young leaves and pods of broad beans, fresh potatoes, salt bush and green damsons /



     Месец юни предлага изобилие от зеленолистни зеленчуци, а баклата, пресните картофи и зелените джанки са характерни за направата на вкусна постна яхния.Тази яхния е наследство от прабаба ми, която винаги е успявала да сътвори вкусно постно ястие от наличните в градината зеленчуци.А връхните листенца на баклата и прясната , крехка лобода подобряват вкуса и аромата на това наглед простичко ястие.
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ  ЗА  ЯХНИЯТА СА :
пресни връхни листенца / клончета / от бакла - 5 - 6 броя
шушулки от бакла - 10 - 20 броя
10 зелени джанки
1/2 кг. пресни картофи
 5 -10 млади листенца от градинска лобода
1 малък морков
2 - 3 стръка зелен лук
 зехтин или олио
 хималайска сол на вкус
 зелени подправки, ситно нарязани - магданоз, джоджан / гюзум /, копър, девисил.
     Измийте и нарежете на ситно прясната зеленина - листенцата от бакла и лобода.Нарязаният отделно на ситно зелен лук задушете  в мазнината.Към него добавете измитите и нарязани или цели шушулки от бакла / предварително добре почистени / и нарязания или ситно настърган морков..Задушавайте под капак докато зеленчуците омекнат.Добавете измитите, обелени и нарязани на едро картофи, зелените джанки, лободата, връхните листенца от бакла и сол на вкус.Залейте с вода - хладка, която не трябва да е много.Ако приготвяте ястието на печка с дърва добавете по - малко вода.Гответе на тих огън, под капак докато всички зеленчуци омекнат и ястието остане с малко сос.Накрая добавете зелените подправки - ситно нарязани и разбъркайте.Извадете ястието от огъня и сервирайте.
    Да ви е сладко !



Пресни листа от градинска лобода

Пресни шушулки и млади, връхни листа от бакла



Зелени  джанки

Прясна градинска лобода

Джоджен / гюзум /






4 коментара:

  1. Много вкусна яхния, харесвам ястията със зеленина. Прекрасно предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Теди,
    не съм виждала в пролетните яхнии да се използват листата на баклата.Младите връхни листенца добавени в ястието му придават чудесен аромат и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    преди години през пролетта хората са използвали и листата на баклата за приготвяне на супи, яхнии , ястия.Хубаво е и днес да разнообразим менюто с нещо различно, но и евтино.
    Поздрави от сърце !

    ОтговорИзтриване