КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 18 февруари 2015 г.

Салата от картофи, зелен лук и пюре от сурова коприва / Potato salad, green onions and mashed raw nettle /



   Винаги, когато имам възможност използвам сурова коприва.Много приятно бях изненадана, когато сестра ми донесе пълна торбичка млади стръкчета коприва, леко по краищата някои от тях бяха жегнати от студа.За полезните качества на копривата вижте в тази публикация http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2014/09/blog-post_33.html
Копривата проявява най - добре лечебните си свойства и действие когато е сурова.Винаги приготвям от нея пюре в суров вид, което може да се поднесе в комбинация с картофи, просо, ориз, ядки, елда.
ЗА  ПЮРЕТО СА  НЕОБХОДИМИ : 1 купа измити млади връхни стръкчета коприва, сок от 1/2 лимон, струйка зехтин и по желание хималайска сол - на вкус.
Поставете копривата на части в пасатор или кухненски робот и пасирайте до получаването на много фино пюре.Овкусете копривата в салатиера със зехтин и лимонов сок.Аз не използвах хималайска сол, но ако решите използвайте много малко - на върха на ножа.Всички зеленолистни, особено копривата съдържат естествени соли и трябва да се използва за овкусяване много малко сол.
ЗА  КАРТОФЕНАТА  САЛАТА : 1/2 кг. сварени, намачкани / с преса или вилица / картофи, 5 - 6 стръка ситно нарязан зелен лук, сок от 1/2 лимон, зехтин и хималайска сол - на вкус.
Разбъркайте всички продукти в купа и сервирайте в плато като в средата поставите пюрето от коприва, а в кръг около него - салатата от картофи.По ваше желание салатата може да се сервира и в друг избран от вас вариант.
    Да ви е сладко !










4 коментара:

  1. Сигурно ще е крайно глупав въпрос, но все пак... А не пари ли суровата коприва, Ели?

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,
    не е никак глупав въпроса.Не пари копривата, когато е много млада и много ситно смляна и овкусена.Но по желание може и леко да се счука в хаванче, след като се смели.Това е за тези, които имат някакви опасения при консумация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Елена, обожавам коприва, обикновено я готвя, но съм опитвала и сурава и също ми харесва, правила съм салата, като се смачква леко със сол, дори да не е смляна - не пари. Поздрави!
    Харесва ми цялата ти салатка!

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    старите хора преди години употребяваха точно така копривата.Тя е много вкусна и не пари, особено ако е млада , ядките много добре се съчетават с нея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване