КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 10 декември 2014 г.

Печена пълнена тиква със сушени плодове / Roasted pumpkin stuffed with dried fruit /



     Днес предлагам на вниманието ви пълнена, печена тиква със сушени плодове. Тази тиква приготвям на Бъдни вечер и винаги става много вкусна.От няколко години засяваме в градината ни тикви от сорт Цигулки.Много сме доволни, защото тиквите са вкусни, дори приготвени без захар и лесно се обработват - лесно се бели кората и се нарязват.Може обаче да се използват и тикви от други сортове, според желанието.
   За приготвяне на тази рецепта ви е необходима тиква, която е здрава и има размери, подходящи да се постави в тенджера или тава цяла, без да се нарязва.Най - напред почистете тиквата добре с четка, а после хубаво я измийте и отрежете отгоре капаче.С лъжица или с ръка почистете вътрешността на тиквата, извадете семето.Отново измийте хубаво вътрешността.
   Пригответе пресни или сушени плодове, цели или нарязани.Аз използвах пресни ябълки, прясна дюля, стафиди, сушени сини сливи, сушени червени и сини боровинки.
Вътрешността на тиквата може да се поръси с кафява захар, но аз я направих без захар.Напълнете отвора на тиквата с плодовете, натискайте плътно всички плодове, зашото при печенето те ще омекнат.Наръсете тук - там плодовете с канела и индийско орехче / много малко /.Затворете тиквата с капачето.
    За печене трябва да използвате тенджера с дебело дъно, чугунена тенджера или съответно тава.Покрийте дъното на съда, в който ще печете  с вода и поставете подготвената тиква.Аз използвам за печенето чугунена тенджера, която захлюпвам с капак.Печете на 180 - 200 градуса до омекване на продуктите.Малко преди да е готова запечете само на горен реотан.Водата, която сте поставили трябва напълно да изври.
   Да ви е сладко !















Няма коментари:

Публикуване на коментар