КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Зелена салата с авокадо, кедрови ядки и сушени домати / Green salad with avocado, pine nuts and dried tomatoes /


  Семената на различните видове иглолистни дървета - ливански кедър, сибирски бор, италиански бор / пиния / се наричат кедрови ядки.В Европа семената се добиват от италианския бор / пиния / - Pinus pinea, а в света най - голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Сев. Китай.Това са малки, продълговати семенца с белезникав цвят, намиращи се в боровата шишарка.Вкусът им е землист, леко сладникав и маслен.Сто грама са дневната потребност на възрастен човек.По съдържание на лецитин могат да се сравняват само със соята.Имат славата на афродизиак.Съдържат кобалт, цинк, манган, вит.Е, вит.F и В -комплекс.Кедровите ядки са първенец по съдържание на протеини сред останалите видове ядки.В малки количества те могат да се добавят към салати или да служат при приготвяне на песто.
   За тази чудесна салата са необходими : 1 малка зелена салатка, 1 нарязано на ситни парченца авокадо, 10 - 15 сушени домата - накиснати във вода, сок от един лимон, зехтин, щипка хималайска сол и кедрови ядки - 2-3 с.л.
Накъсайте с ръце зелената салатка, добавете нарязаното авокадо и сушените домати - нарязани или на половинки.Овкусете с лимона, зехтина, хималайската сол и кедровите ядки.
   Да ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар