КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Чесново картофено пюре със салвия и лимонова кора / Garlic mashed potatoes with sage and lemon peel /


 
   Картофите и картофеният сок имат полезни свойства в сурово състояние, но могат да се използват и топлинно обработени при преходни диети, като добавка към диетата на тежко болни, които не са в състояние да усвояват пълноценно суровата храна.Картофите имат много висок гликемичен индекс т.е. много бързо увеличават кръвната захар затова не трябва да се употребяват от диабетици и раково болни.Честата употреба на топлинно обработени картофи много бързо увеличава теглото, но те могат да бъдат включени към диетата на болни със заболявания на стомашно - чревния тракт.
  Винаги, когато приготвям картофено пюре използвам много лимонов сок и чесън за овкусяване.За тази рецепта приготвих сос от 1 глава домашен чесън, 10 листчета салвия, кората на 1 лимон, 10 млади, връхни листа от домашно отгледан лимон, хималайска сол, зехтин и лимонов сок на вкус.Стрийте чесъна в дървена гаванка и добавете нарязаните листа и другите продукти.Сварете в подсолена вода картофите, обелете ги и топли ги пасирайте и овкусете със соса.Аз използвах 5 - 6 едри картофа като при пасирането им добавих 1 кафена чашка от водата, в която са варени картофите.
 Имайте в предвид, че топлото картофено пюре и всички топли ястия поемат повече сол, така че, когато изстине пюрето ще има солен вкус.Внимавайте със солта ! За декорация съм използвала листа от салвия и лук - рязанец.
   Да ви е сладко !










2 коментара:

  1. Прекрасно...Непременно следващото пюре ще е по тази рецепта.
    Поздрави,Ели и усмихнат ден!:))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Миленче,
    рядко консумирам картофи и ги приготвям за семейството си.От дълго време съм на сурова храна и готвената ми действа зле.Но картофите приготвени с много чесън и лимонов сок са вкусни и чудесно действат при простудни заболявания.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване