КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 30 юли 2014 г.

Салата с прясна бамя / Salad with fresh okra /


     Днес, когато се връщах от работа видях да продават в близкия магазин прясна бамя.Тя беше перфектна на вид -крехка и дребна.Някои хора подценяват този зеленчук, защото в готвено състояние той отделя лигава течност.Но суровата бамя е много вкусна и може дори да се консумира самостоятелно.Реших да приготвя салата с нея.
  Ето и необходимите продукти : 1  голям розов домат - гигант, 1 червена пиперка -капия, пастет от черни маслини -около 200 - 300 грама, 1 краставица, 1 малка глава кромид лук, 1 морков, около 100 - 150 грама прясна бамя, цели орехови ядки, зехтин, балсамов или ябълнов оцет или лимонов сок.
     Нарежете лукът на ситно,а домата и  краставицата - на парчета.Обелете и нарежете моркова на тънки филийки, а червената пиперка - на кръгове с дебелина 1-2 см.Нарежете бамята на ситни кръгчета и разбъркайте всички зеленчуци, без пиперката.Върху готовата салата поставете кръговете пиперка и ги напълнете с пастета от маслини.Украсете пастета с цели ядки орехи.Залейте с дресинг от течните съставки.Аз правя дресинга с повече лимонов сок и много малко зехтин.Пастета от маслини е достатъчно солен, затова не ползвах никаква сол.
    Приятен апетит !


Нарязаните   зеленчуци, без  пиперката


Кръгче  червена пиперка , с пълнеж от пастет маслини и украса от орехи

Салатата , в готов за  сервиране вид


Няма коментари:

Публикуване на коментар